School day

Overview

School day

Overview

Students in Sixth Form

A St George’s Sixth Form School day begins at 08:25, with students being able to access the Sixth Form area from 08:15-08:30 each morning. This area includes a common room with refreshment making facilities and study areas that are equipped with computers, laptops and iPads to allow individuals extra opportunity for study or for meeting with their teachers and peers in a comfortable environment. The Sixth Form area also houses a dedicated Sixth Form toilet and locker area.

Registration followed by either Form Time or an assembly, provides an ideal opportunity for students to meet with their Form Tutor, Mentor or Head of Sixth Form. A Sixth Form timetable typically includes 5 taught lessons in each chosen area of study, a PSHE lesson, a PE lesson and the opportunity for enrichment activities.

A Sixth Form student’s timetable will therefore include approximately 10 independent study periods which the students are expected to use wisely to complete homework, revise, prepare for next topics or engage in wider reading.

Carefully chosen enrichment activities support preparation for adulthood and include opportunities to engage in First Aid training, Sports or Academic Coaching Awards, cooking in preparation for University, Self-Defence, volunteering and other age appropriate next step career, employment or social skills. These are regularly delivered by visiting professionals.

Sixth Form students are not expected to hand in their mobile phones; instead they are allowed to use them within the Sixth Form area in a respectful manner. They also have the privilege of leaving the school site at lunchtime to buy lunch with peers in the local area.

The school day usually ends for Sixth Form students at 15:30. However, students may be expected to stay on site until 16:30 for extra revision sessions, and for those who prefer to study independently offsite, arrangements may be made on an individual basis with the Head of Sixth Form.

The school day
Access to school
08:15
Morning Registration
08:25
Including Form Time/Assembly
Period 1
08:50
55 mins
Period 2
09:45
55 mins
Break
10:40
15 mins
Period 3
10:55
55 mins
Period 4
11:50
55 mins
Lunch
12:45
50 mins
Afternoon Registration
13:35
5 mins
Period 5
13:40
55 mins
Period 6
14:35
55 mins
End of school day
15:30
After-school revision/clubs
15:30
up to 60 mins

A St George’s Sixth Form School day begins at 08:25, with students being able to access the Sixth Form area from 08:15-08:30 each morning. This area includes a common room with refreshment making facilities and study areas that are equipped with computers, laptops and iPads to allow individuals extra opportunity for study or for meeting with their teachers and peers in a comfortable environment. The Sixth Form area also houses a dedicated Sixth Form toilet and locker area.

Registration followed by either Form Time or an assembly, provides an ideal opportunity for students to meet with their Form Tutor, Mentor or Head of Sixth Form. A Sixth Form timetable typically includes 5 taught lessons in each chosen area of study, a PSHE lesson, a PE lesson and the opportunity for enrichment activities.

A Sixth Form student’s timetable will therefore include approximately 10 independent study periods which the students are expected to use wisely to complete homework, revise, prepare for next topics or engage in wider reading.

Carefully chosen enrichment activities support preparation for adulthood and include opportunities to engage in First Aid training, Sports or Academic Coaching Awards, cooking in preparation for University, Self-Defence, volunteering and other age appropriate next step career, employment or social skills. These are regularly delivered by visiting professionals.

Sixth Form students are not expected to hand in their mobile phones; instead they are allowed to use them within the Sixth Form area in a respectful manner. They also have the privilege of leaving the school site at lunchtime to buy lunch with peers in the local area.

The school day usually ends for Sixth Form students at 15:30. However, students may be expected to stay on site until 16:30 for extra revision sessions, and for those who prefer to study independently offsite, arrangements may be made on an individual basis with the Head of Sixth Form.

The school day
Access to school
08:15
Morning Registration
08:25
Including Form Time/Assembly
Period 1
08:50
55 mins
Period 2
09:45
55 mins
Break
10:40
15 mins
Period 3
10:55
55 mins
Period 4
11:50
55 mins
Lunch
12:45
50 mins
Afternoon Registration
13:35
5 mins
Period 5
13:40
55 mins
Period 6
14:35
55 mins
End of school day
15:30
After-school revision/clubs
15:30
up to 60 mins
X